this is a snapshot blog of:

Posts tagged “roof

Roof park

The roof park in Rotterdam was opened in 2013. It is a park situated on the entire roof of a strip mall in Rotterdam-West. In the background is the wonderfully renovated Haka building from the early 1930’s and at the right the three Marconi towers designed by Skidmore Owings Merill (SOM) from the 1970’s.

see also: Haka Building
see also: Museumpark

dakpark


Rocky Roof

Mushroom shaped structure on the roof of the Mirador del Rio viewpoint on the northern edge of the island of Lanzarote. The viewpoint includes a restaurant, a bar and the inevitable souvenirshop. It was designed by local artist and architect César Manrique.

see also: Lanzarote Restaurant
see also: LF Formation One

Paddenstoelvormige dakopbouw op het Mirador del Rio uitzichtspunt op het noordelijkste punt van het eiland Lanzarote. Het uitzichtspunt omvat een restaurant, bar en de onvermijdelijke souvenirshop. Het is ontworpen door de lokale kunstenaar en architect César Manrique.

zie ook: Lanzarote Restaurant
zie ook: LF Formation One


Roof Terrace

Roof terrace by the sea at Lanzarote. Unlike most other Canarian Islands Lanzarote has been spared the blatant building sprawl caused by mass tourism. Constrcution of all buildings on the island is restricted by a maximum height and colour (white). This has resulted in fairly harmonious villages and pleasant atmosphere despite mass tourism. Local architect Cesar Manrique has proved that these restrictions do not need to limit architectural creativity.

see also: Lava House
see also: MVRDV roof

Dakterras aan zee op het eiland Lanzarote. In tegenstelling tot de meeste andere Canarische Eilanden is Lanzarote de opzichtige bouw als gevolg van massatoerisme bespaard gebleven. Een verordening op het eiland zorgt ervoor dat gebouwen een maximale hoogte van slechts een aantal verdiepingen heeft en dat alle gebouwen wit moeten zijn. Dit heeft geresulteerd in harmonieuze dorpen en een aangename sfeer ondanks de aanwezigheid van het massatoerisme. De lokale architect Cesar Manrique heeft bewezen dat deze bepalingen de architectonische creativiteit niet hoeven te beperken.

zie ook: Lava Huis
zie ook: MVRDV dak


Zollverein school of design

Picture taken from the roof of the Zollverein School of Design and Management in Essen, Germany designed by Kazuyo Sejima and Ryue Nishisawa of Japanese architecture firm Sanaa. Through the window you can see the old Zeche Zollverein in the hazy surroundings. The building itself is a perfect concrete cube and the square windows are seemingly randomly positioned in the facade. Despite the beauty and the extraordinary purity it did seem that they tried really hard to make it a cube. The ceilings seem extraproportionally high and the elevation continues right to the roof terrace.

Foto genomen vanaf het dak van de Zollverein School voor Design en Management in Essen, Duitsland ontworpen door Kazuyo Sejima and Ryue Nishisawa van het Japanse architectenbureau Sanaa. Door de ramen kun je de oude ‘Zeche Zollverein in de mist zien liggen’. Het gebouw zelf is een perfecte betonnen kubus en de vierkante ramen zijn op het eerste gezicht willkeurig in de gevel geplaatst. Ondanks de schoonheid en de buitengewone puurheid lijkt het alsof ze erg hard hun best hebben gedaan om het gebouw een kubus te laten zijn. De plafonds zijn buitengewoon hoog en de gevel loopt door tot en met het dakterras.


Nordic Pavilion

Nordic Pavilion at the Biennale premises in Venice. The structure was designed by Sverre Fehn in the 1950′s. It is meant to resemble the daylight conditions of the overcast nordic skies. He designed a simple open space with beams in the roof filtering the light and a few trees growing through them. During the Architecture Biennale last year several design firms among whom the architects of Fantastic Norway held a temporary office here named ‘At work with’ organizing design workshops intending to show modes of working rather than presenting finished projects.

Noords paviljoen op het Biennale terrein in Venetië. Het paviljoen is ontworpen door Sverre Fehn in de jaren ’50. Het moet de daglicht condities van de bewolkte noordse luchten tonen. Hij ontwierp een eenvoudige open ruimte met
balken in het dak die het licht filteren en een paar bomen die er doorheen groeien. Tijdens de Architectuurbiennale vorig
jaar hielden verschillende designstudio’s waaronder de architecten van Fantastic Norway hier een tijdelijk kantoor onder de naam ‘At work with’ , bedoeld om verschillende werkwijzen te laten zien in plaats van gerealiseerde projecten te presenteren.


Didden village

Roof extension project called Didden village in Rotterdam designed by architecture firm MVRDV. The blue volumes have an archetypical house shape and contain the bedrooms of the house each with their own staircase from the living room below. The space in between is a roof terrace with built-in flower pots, a table, bench and open-air shower.

Dakopbouw project genaamd Didden village in Rotterdam ontworpen door architectenbureau MVRDV. De blauwe volumes hebben een archetypische huisvorm en bevatten de slaapkamers van het huis met elke hun eigen trapopgang vanuit de onderliggende woonkamer. De ruimte tussen de dakopbouwen in is ook blauw en is het dakterras met ingebouwde plantenbakken, bank, tafel en douche.


nordic pavilion

Nordic pavilion in Venice during the architecture biennale 2010. The building was designed by Norwegian architect Sverre Fehn (1924-2009) and built in the Giardini Pubblici in 1962. The structure is intended to represent the light conditions of an overcast Scandinavian sky and it does so by filtering it through a simple but elegant roof, creating an austere and meditative space. During the 2010 Biennale a rather bleak presentation of Finnish, Swedish and Norwegian architecture projects took place here. In addition to this, the Nordic pavilion hosted a social lounge and workshop area, At Work With, where 12 young Nordic architect offices were present as hosts and discussion partners during the 12 weeks of the Biennale. When we were there the office of ‘Fantastic Norway’ was at work. An office with wonderful projects, however not very approachable during our visit.