this is a snapshot blog of:

Posts tagged “trees

Holiday Homes

A few weeks ago I spent a few days in holiday resort ‘Vossemeren‘ in Belgium. It was actually a beautiful park with houses amidst a forest, a lake and some ponds. The staggered housing modules were modestly designed and linked in groups of about ten to fifteen. The woods are directly surrounding the houses and private and public space merge (if such things exist within the fences surrounding the park).

see also: Habitat 67
see also: Chair in the Forest

Een paar weken geleden bracht ik een paar dagen door in vakantiepark ‘ de Vossemeren‘ in België. Het was eigenlijk een heel mooi park met huisjes in het bos, rond een meer en een aantal plassen. De verspringende huismodules zijn bescheiden vormgegeven en samengesteld in groepen van tien tot vijftien. De huisjes liggen midden tussen de bomen en private en publieke ruimte vallen samen (als je daarvan kan spreken in een door een hek omgeven park).

zie ook: Habitat 67
zie ook: Stoel in het Bos


Museum Park

The recently renovated square in front of the also recently renovated Netherlands Architecture Institute (NAi) in Rotterdam. The square is actually part of the Museum Park originally designed by architecture firm OMA in 1985 which runs from the NAi to the Kunsthal. Underneath is a parking garage by architect Paul de Ruiter of which the construction has caused years of delay and massive exceeding of expenditure.

De recent gerenoveerde plein voor het eveneens gerenoveerde Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam Het plein is onderdeel van het Museumpark dat oorspronkelijk ontworpen is door architectenbureau OMA in 1985 en dat van het NAi tot aan de Kunsthal loopt. Onder het plein ligt een parkeergarage ontworpen door Paul de Ruiter waarvan de bouw jarenlange vertraging aan het plan en grote kostenoverschrijding heeft veroorzaakt.


Nordic Pavilion

Nordic Pavilion at the Biennale premises in Venice. The structure was designed by Sverre Fehn in the 1950′s. It is meant to resemble the daylight conditions of the overcast nordic skies. He designed a simple open space with beams in the roof filtering the light and a few trees growing through them. During the Architecture Biennale last year several design firms among whom the architects of Fantastic Norway held a temporary office here named ‘At work with’ organizing design workshops intending to show modes of working rather than presenting finished projects.

Noords paviljoen op het Biennale terrein in Venetië. Het paviljoen is ontworpen door Sverre Fehn in de jaren ’50. Het moet de daglicht condities van de bewolkte noordse luchten tonen. Hij ontwierp een eenvoudige open ruimte met
balken in het dak die het licht filteren en een paar bomen die er doorheen groeien. Tijdens de Architectuurbiennale vorig
jaar hielden verschillende designstudio’s waaronder de architecten van Fantastic Norway hier een tijdelijk kantoor onder de naam ‘At work with’ , bedoeld om verschillende werkwijzen te laten zien in plaats van gerealiseerde projecten te presenteren.


tree line

rotterdam seen from maasbouvelard